Geschiedenis

Geschiedenis, tekeningetje, B. Jansma, 2011

Kijk je terug of vooruit?
Was je dat kind of die moeder?
Zul je hun oma of opa zijn?
Of die van jezelf?
En wat voor eentje?
Als je de kans kreeg?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Prenten, vk-bloggers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

23 reacties op Geschiedenis

 1. Maria Trepp zegt:

  Geschiedenis is zeer belangrijk voor mij (Duitse) met voorouders die slachtoffers werden en andere voorouders die met de daders sympathiseerden.

  In verband met het eindigen van het Volkskrantblog maak ik van oude blogs nieuwe verzamelingen met thema-bestandjes. Bijvoorbeeld heb ik mijn blogs over de Duitse geschiedenis nu in een bestandje gepakt:
  http://www.passagenproject.com/maria_trepp_over_duitse_geschiedenis.html

  en verder is wetenschapsgeschiedenis mijn hobby, en ik vertaal en schrijf over Christiaan Huygens en de 17e eeuw:
  http://www.passagenproject.com/christiaan_huygens_en_zijn_cosmotheoros.html

  Groeten Maria

 2. Beukmans zegt:

  Je schetsje gecombineerd met je vragen roepen een hoop op.

  1 Kan ik er wel beantwoorden dat is, dat ik terug kijk en in het nu leef.
  De ervaringen uit het verleden hebben mij gemaakt tot wat ik nu ben, bij twijfel moet ik wel eens terug omdat daar mijn basis ligt.

  De andere kan/wil ik niet beantwoorden omdat ze pijnlijk en persoonlijk zijn als je het niet erg vindt.

  Welterusten voor straks.

 3. Maria, dank je wel, ik ga het bestuderen, dank. Bijzonder en interessant!

  Beukmans, dat herken ik. Vroeger en nu loopt door elkaar soms ook. Kan niet anders.
  Ik kwam mezelf ooit in een droom tegen en ik trooste mezelf, en toen was ik mijn gestorven vader, en ik nam mijn oudere zusje op schoot. Omdat het in het echt niet meer kon.

 4. Beukmans zegt:

  Dat zijn de mooiste dromen Bar…….

  Toen ik van de week oude foto’s van mezelf tegenkwam dacht ik, wat een leuk ventje was ik vroeger, ik wou dat ik zijn vader was………

 5. Maria Trepp zegt:

  Erich Fromm heeft het voorwoord geschreven in het boek van mijn oom (de Auschwitzoverlevende joodse pacifist en Duitse politicus) Heinz Brandt , “Ein Traum, der nicht entführbar ist” (te leen in de KB). Uit dit voorwoord van Erich Fromm (hier in het Nederlands, mijn vertaling):
  “Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars. Maar soms gebeurt het dat men zich herinnert aan de verliezers en dat men het toestaat dat zij hun historische pek innemen. Het gebeurt meestal pas als hun ideeën erkenning vinden. Dat kan vaak lang duren. Maar het meest gebruikelijk is, dat de gedachten van de slachtoffers niet meer herinnerd worden.

  De grote betekenis van het boek van Heinz Brandt ligt erin dat het door een slachtoffer is geschreven, maar door een man wiens nederlaag zijn geloof niet heeft kunnen verstoren, wiens overtuigingen niet van twijfels werden uitgehold, die de geschiedschrijving van de overwinnaar niet heeft geaccepteerd en niet is getransformeerd in een cynicus.[…] “

 6. @Beukmans, wees dan je eigen pa. Alles kan, al doet het misschien pijn. Als je het voor jezelf kunt kun je het voor een ander, en sterker nog, als je het voor een ander kunt kun je het voor jezelf.

 7. @Maria, onderschat de ongeschreven geschiedenis niet hoor.
  Ik droomde ooit dat ik Sal Santen was. Ik weet nog de stoeptegel waar zijn (mijn) hoofd op viel toen hij de kogel kreeg.

  Hier een beeld, misschien wel de beste, van mijn pa, opgevoed door een stiefvader die joods was en zijn hele familie verloor toen. http://www.kunstwacht.nl/publiek/_repository/_mod/image_full.php?referer=oostwatergraafsmeer&kunstwerk=42&hoofdfoto_id=200
  Hier de site waar ik dit vond: http://www.kunstwacht.nl/publiek/oostwatergraafsmeer/kunstwerk/42/

  Ik ga dat boek van Brandt lezen, wat je vertelt doet me denken aan Primo Levi. Hoewel die misschien toch iets cynischer werd dan hij had gewild. Dank je.

 8. Maria Trepp zegt:

  Primo Levi heb ik ook een hoop over geblogd.
  Maak ik nog een samenstelling van…

 9. Maria Trepp zegt:

  Je linkjes volg ik later nog, ik kom terug

 10. Beukmans zegt:

  Je hebt gelijk en deed/doe ik al een lange tijd.

  Dat beeld aan de Tugelaweg kan ik me herinneren, ik had er een aantal schoolvriendjes en vriendinnetjes van de lagere school wonen.

 11. @Beukmans, ik ken eigenlijk alleen een bronzen studie die bij een zus in de tuin staat. Ik schijn nooit in de buurt van de Tugelaweg te geraken…

  Dit beeld, van mijn opa, is ook goed al is het een vreselijk slechte foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Rotterdam_kunstwerk_ongebroken_verzet.jpg

  En een studie van de kop ervan heb ik thuis, kun je het beter zien:

 12. Jezus, wat is dat een mooi ding. Ik keek even naar mijn eigen link…

 13. Beukmans zegt:

  Het zit duidelijk in de genen :)

  In het vervolg ga ik maar eens beter opletten wanneer ik een beeld tegenkom, wie het gemaakt heeft, als er dan Jansma bijstaat laat ik het je weten en ga ik puzzelen, papa Jansma, opa Jansma, overopa Jansma, enz., enz.

  Overigens heb ik in het verleden een aantal pillen verslonden over August Rodin, zijn leven was boeiend van de 1e tot de laatste bladzijde.

 14. @Beukmans, niet alles is jansma wat de klok slaat. Die opa van het rotterdams monument was Hubert van Lith, (moederskant) en heeft nog met Gerrit van der Veen iets met bonnenboekjes en archieven uitgehaald ergens in de jaren 40.
  Andere opa was Bernard Mindlin, werd opa in de dop nadat opa Bram Jansma stierf aan een longontsteking in 1936, en opa Bernard heeft een kleermakerij gehad, en importeerde als eerste Hollander klassieke elpee’s uit amerika. Dol op Mendelsohn en Bruch. Ik ook trouwens, vooral dat vioolconcert van Bruch..

  Mooie uitvoering vind ik.

  Opa Jansma was een socialist, kunstenaar, arbeider en losbol en oma’s grootste liefde. Ze brachten samen de Waarheid rond, in het geniep.
  Oma’s broer was Gerrit Tuynman, want die waren Tuynmannen, die was architect, aimabele man, kun je vast op googelen. Iets met het van Nelle paviljoen ofzo.

  Sinds ik dat verhaal hoorde hoe Rodin de ideeën van Emille Claudel pikte en haar liet gekverklaren voor ze er iets van kon zeggen vertrouw ik die gast als mens niet meer, al was hij een begenadigd beeldhouwer. Ik ben postuum kwaad op hem, en zal zijn boek met een frons lezen.

  Nog een stukje Bruch: http://www.youtube.com/watch?v=ji0Cch5Pl1Q&feature=related
  Zet het beeld maar uit of kijk uit het raam.

 15. Beukmans zegt:

  Al met al is het een leerzaam zaterdagje aan het worden, mooi dat je zoveel weet over je familie, van mijn familie ben ik nooit veel te weten gekomen. Mijn vader was eerst ondergedoken en heeft later gevangen gezeten in Duitsland, ik weet nog wel dat hij joodse vrienden had die op de Kromme Waal woonden. Een dochter heette Mirjam en er was nog een dochter, de moeder kan ik niet meer voor de geest halen en de vader Oom Bram (dacht ik) was een heel kleine man. Ik was nog heel jong en kan niet op de achternaam komen, overigens sprak mijn vader nooit over zijn verleden.

  Over Rodin weet ik niet meer dan dat er in de boeken over zijn leven stond, ben ze gaan lezen omdat ik de Denker zo mooi vond en wilde weten wat voor iemand zo iets kon maken. Door je studie denk ik dat je meerdere kanten hebt leren kennen.

  Op cultureel en klassieke muziek gebied heb ik niets meegekregen, ik heb en moet alles zelf ontdekken. Op avondscholen heb ik technisch onderwijs gehad en daarin zat geen ruimte voor kunst op enige manier dan ook.

  Bruch en Mendelsohn vind ik ook mooi om naar te luisteren, ben het op latere leeftijd gaan ontdekken klassieke muziek en ben begonnen bij wat ik had onthouden van mijn eenmalige bezoek met de lagere school aan het concertgebouw. Saint Saëns was daarvan blijven hangen en dat waren ook mijn eerste platen/cd’s.

  Tot zover maar weer, dank je wel voor het stukje geschiedenis en de linkjes!

 16. Vosje zegt:

  Ik heb hier met genot de reakties gelezen en muziek geluisterd al kijkend uit het raam, waar de bomen dwars staan van de windkracht in hun kruinen.

  Ik had een Opa Bernard [roepnaam Benno] waar heel wat over te schrijven valt, als hobby schreef hij schitterende gedichten en een x-aantal boeiende boeken.
  Regelmatig plaats ik teksten uit zijn pen op mijn blog. Teksten uit omstreeks 1911 die nog vaak betrekking hebben op het heden.
  Heb hem helaas nooit mogen leren kennen, hij is op 38jarige leeftijd aan diabetes overleden.
  Als je ziet wat hij in zo’n kort leven gepresteerd heeft, valt je mond open. Ik heb nog zijn originele afstudeerboekje, gemaakt door mede-studenten: ‘PromotiePartij van Mr.B.H.Vos op woensdag 17 dec. 1913 te Societeit ‘Minerva’ Leiden’. Hij studeerde Romeinsch -Hollandsch Recht. Ze noemde hem een schavuit met vossenstreken een belletrist.
  De door hem zelfgetikte en verbeterde gedichten neem ik regelmatig ter hand,die zijn hier en daar wel uitgegeven.
  ‘Heer Niels’ een boek door hem geschreven is in het bezit van mijn zoon. Mijn zoon heet Niels en die naam gaf ik hem vóórdat ik überhaupt wist dat mijn opa zo’n boek met deze titel geschreven had. Mijn zoon werd de ’23ste juli’ 1976 geboren en mijn grootvader stierf op ’23juli’1924 en zo is de cirkel van het leven weer rond.
  Opa schreef tevens ‘Carla’ en ‘Kinderverhaaltjes voor groote Menschen’, dat boek is spoorloos verdwenen, tikkeltje roze-ondeugende verhaaltjes uit zijn studententijd.

  In het verleden van mijn grootouders van de Vossenkant een kijkje nemen, doet mij buitengewoon goed.
  Bijzondere wetenschappelijk/cultureel/kunstzinnige/muzikale/reislustige mensenmensen. In het bezit van een enorme huis-bibliotheek met zoveel kennis, die helaas niet bewaard is gebleven.
  Een lijntje met WillemIII, maar daar weet ik helaas nog niet het fijne van. Zoekende:-)

  Soms zijn zoektochten in het verleden van je familie zo verrassend.

  Ach je krijgt me gelijk ontzettend aan de praat als je over ‘grootouders’ begint.
  – Nooit gekend, maar toch zo in mij! Mijn Opa Benno … –

  Mijn OmaVos, moeder van mijn vader, heb ik het meest meegekregen wat in mijn leven van het meest grootste belang is … Kunst-Cultuur&Muziek.

  Sorry voor mijn schrijfuitbarsting, beetje te enthousiast denk ik. Misschien komt het wel door Mendelsohn’s muziek … Benona

 17. Beukmans zegt:

  Dat een mooie tekening met sterke vragen zoveel los kan maken….
  Geweldig leuk om te lezen Vosje, de verbondenheid met je familie spat er af.

 18. @Vosje en @Beukmans, allebei bedankt voor jullie reacties! Geweldig vind ik het, al die verhalen, en inderdaad, allemaal door zo’n prentje…

  Oja, Beuk, aan het eind van het Vondelpark, Amselveenseweg?, stond altijd een beeld van mijn ma, twee kindjes in regenkeepjes, waren mijn zusjes. Het is nu weg geloof ik, maar misschien herinner je je het nog.
  En het Beest, in het Amstelpark meen ik.

 19. Beukmans zegt:

  Op weg naar mijn werk ging ik altijd op de fiets langs het Vondelpark over de Amstelveenseweg en kan me nog vaag een beeld herinneren op de plek waar aan het eind van de 2e wereldoorlog, ik dacht leden van het verzet, Duitsers probeerden te arresteren waarbij 1 of meerdere mensen gedood zijn. Sorry ik kan me niet meer herinneren hoe het beeld er uit zag, meisjes in capes, zal toch wel te Googlen zijn?

  Ga van het voorjaar met mooi weer maar eens deze route fietsen:
  http://www.mokums.nl/copy/kunstroute_amsterdam.pdf
  Je brengt me op ideeën ;)

  Welterusten voor straks

 20. @Beukmans, heb even rondgesnuffeld.
  Hier is De Tweeling: http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Amsterdam_Z/kinderen.htm
  Het is inderdaad herplaatst, naar een onmogelijke plek zie ik:
  http://stadsdeelzuid.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/464-spelende-kinderen
  en het heet helemaal geen Spelende Kinderen.
  En hier Beest: http://www.buitenbeeldinbeeld.nl/Geuzenveld/Beest.htm

  Leuke link heb je daar, en leuk idee ook.

 21. Beukmans zegt:

  Gisteravond heb ik ook een poging gedaan maar het lukte me niet. De plek waar het nu staat is niet echt een plek die je moeder uitgekozen zou hebben denk ik.
  Zonde hoor………

  Heb je al eens een blog aan haar gewijd of vraag ik iets geks?

  Ha, ik heb er nu al zin in, bloggen zet je wereld op zijn kop ;)

 22. @Beukmans, die nieuwe plek is volmaakt en utterly fout. Ingeklemd tussen die gevels, niet goed. Die zou mijn moeder zeker niet uitgekozen hebben…

  Je vraagt niks geks, maar ik denk niet dat ze dat zou willen. Er is was een keer een mooie serie op tv, door Paul van Vliet over oudere beeldhouwers. Tijd van Oogsten heette het, kun je nog wel op uitzending gemist zien. Avro dacht ik.
  Tajiri, Carel Kneulman van het Lievertje, Carel Visser, mijn moeder, en nog een stel werden geïnterviewd over hun leven, hun werk, en of ze nog steeds geïnspireerd waren. Een aanrader.

  PS, ik heb zitten zoeken, maar geen goede link gevonden, alleen deze http://tvblik.nl/tijd-van-oogsten-paul-van-vliet-in-gesprek-met en die lijkt niet te werken. Sorry

 23. Beukmans zegt:

  Ok dank weer voor je moeite!

  Welterusten voor straks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s